Hírek

Avantragde és underground ma este kétszer!

Avantragde és underground ma este kétszer!

2011-11-09 09:50:00
Ma este ha áttételes módon is, de a zenéé, a nyolocvanas évek vajdasági avantgárdjáé és undergroundjáé a főszerep a MEDUSÁN. Hiszen Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor Promenade című, Király Ernőről szóló portréfilmje illetve a Tudósok zenekarról szóló dokumentumfilm kerül bemutatásra, Czabán György, Kronauer Ádám és Győri Csilla rendezésében. A Dogs and drugs c. előadás premierjére való tekintettel, az alkotásokat ma kétszer is vetíteni fogjuk, 18 és 19 órától egyaránt.
Király Ernő - a vajdasági John Cage - zeneszerző, néprajzkutató 1919. március 16-án született Szabadkán. Zeneszerzőként munkássága alatt változatos művek sokaságát hozta létre. Első figyelemre méltó szerzeményei közé a szabadkai költők verseinek megzenésítése tartozik. Műveiben meghatározó a népzene és az avangárd találkozása. Új hangzások és zenei formák után kutatva két új hangszert konstruált: a magyar népi citerákon alapuló citrafont (1974) és a multimediális tablofont (1976).
A Kelet-európai zombi című dokumentumfilm a Tudósok zenekarról szól. Frissen forgatott anyagokból és archív felvételekből áll össze a zenekar történetét elmondó mozi, amelyben megszólal többek között Boris Kovač újvidéki zenész és zeneszerző, akinek a stúdiójában a Tudósok legelső hangfelvételüket készítették, valamint Koja, a legendás belgrádi Disciplin A Kitchme együttes frontembere, akivel a Tudósok Belgrádban és Budapesten is együtt játszott.