Hírek

Hosszú dal és Cérnaszálon

Hosszú dal és Cérnaszálon

2012-12-14 14:15:00
Ma este két dokumentumfilmet tekinthet meg a Medusa közönsége, a HOSSZÚ DAL-IFJÚSÁGI KULTÚRA JUGOSZLÁVIÁBAN című alkotást és Litauszky János CÉRNASZÁLON című, több díjjal is kitüntetett filmjét. Az est vendége élesz a afilm rendezője, valamint Józsa Márta, a film forgatókönyvírója is.
Litauszky János Cérnaszálon című munkájáért kapott különdíja után így nyilatkozott: „Az embernek borzasztó nagy szüksége van arra, hogy legyen valamiféle visszacsatolás, amely erősíti benne, bennünk azt az érzést, hogy érdemes dolgozni egy olyan világban, ahol minden szép lassan elbulvárosodik. A dokumentumfilm azonban megmaradt ebben a hatalmas tengerben szigetnek, nekünk pedig minden áron folytatni kell a szélmalomharcot, s a munkát. Camus mondta egyszer, ha nincs remény, akkor ki kell találnunk. Nekünk magunknak is ki kell találnunk, hogy változzon, és idővel jobb legyen a helyzetünk.”

Díjak:  Magyar Filmszemle, rendezői díj (2006) A MADE különdíja (2006 és 2008) Kritikusok Díja (2007)

Józsa Márta

Kolozsvárott születtem. Középiskolás koromban kezdtem el publikálni erdélyi magyar irodalmi lapokban. 1983-ban Magyarországra költöztem. Pécsett végeztem el az egyetemet, magyar irodalom-nyelvészet szakon. A Magyar Televízióban dolgozom, 15 évig politikai műsorokat szerkesztettem, jelenleg kulturális magazinokat és talk show-kat, továbbá dokumentumfilmeket készítek. Novellát, kritikát, glosszát, publicisztikát, esszét húsz éve publikálok elsősorban a fontosabb magyarországi periodikákban.Első regényem Amíg a nagymami megkerül címmel 2007-ben jelent meg Budapesten, a Noran kiadónál. A kötetből fordításban részleteket közölt románul az Observatorul Cultural, németül a Drei Raben, szerbül a Beton és a Zlatna Greda, horvátul pedig a TEME. A regény román fordításban május végén jelenik meg a Curtea Veche nevű bukaresti kiadónál.


HOSSZÚ DAL-IFJÚSÁGI KULTÚRA JUGOSZLÁVIÁBAN


Ezzel a dokumentumfilmmel indul be a JSZSZK (Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság) ifjúsági kultúrájának vizsgálata. Az előzmények és a kontextus kikutatása, valamint az előállítás folyamatai az 1980-as évek elején kezdődtek, amikor eljutottak ahhoz az érdekes sorozathoz, amit a JSZSZK néhány évtized alatt médiaprodukcióként készített arról, milyen értékváltás következett be a jugoszláv társadalom ifjúságának köreiben. A szociális és médiarendszer a populáris zene mint kommunikáiós eszköz alkalmazásával saját megfiatalításának vágyát mutatta fel. A médiaműfajok sorában ezt feltételesen didaktikus ifjúsági adásnak tekintették, amin keresztül a fiatalok társadalomban betöltött szerepének helyzetváltozásai is nyomon követhetők. A Hosszú dal című sorozatot (szerkesztette Jelica Zupanc) ahhoz hasonló vagy kontextusában releváns sorozatokkal (Szabadságot a punknak, A negyvenegyedik, Magányos szívek klubja, A rock, a forradalom és a többi) összehasonlítva, a Média archeológusok csapatának a formák aktuális megítéléséről szerzett benyomásaival és beszélgetéseken keresztül elemzik, melyeket Zoran Popović és Dragomir Zupanc rendezőkkel, Dušan Grlj, Milan Rakit és Vladimir Jerić szociológusokkal, Branislav Dimitrijević művészettörténésszel, valamint Branimir Stojanović teoretikussal folytatnak.