Hírek

Fajkutyák ideje – betiltott filmek a vásznon

Fajkutyák ideje – betiltott filmek a vásznon

2011-11-04 10:01:00
Ma este a MEDUSÁN vászonra kerül a méltán legendás rendező, Vicsek Károly két olyan alkotása is, amelyeket a korabeli cenzúra enyhén szólva kicsinált. A vetítések után a Filmnapok vendége lesz a rendező, akit Antal Attila faggat majd a korabeli cenzúra tekervényes útvesztőiről, illetve bemutatásra kerül az idén napvilágot látott Fajkutyák ideje című Vicsek Károly munkásságát tárgyaló könyv és multimediális kötet. Az est vendége lesz Sarita Matijević rendező, a kötet szerkesztője is.

A Kereszt csillaggal c. alkotás, amely a hetvenes években játszódik, olyan identitás nélküli fiatalokról szól, akik nem tudják megkülönböztetni a keresztet az ötágú csillagtól. A filmet Újvidéken 1972-ben betiltotta a vajdasági cenzúra. A közönség csak 2001-ben láthatta a belgrádi márciusi fesztiválon.

A mitrovicai börtönben készült Teszt című filmet is bedarálta a hetvenes évek vaskalapossága. A filmet a mitrovicai börtönben forgatták két kamerával, minimális világítást használva, hogy minél kevesebbet zavarjon a stáb jelenléte. Az elítéltek szerint értelmetlen a börtönben eltöltött idő: „Engem nem tud senki sem megváltoztatni!”A börtön a „szabad élet” utánzata. A film az Újvidéki Televízió és a Neoplanta Film közös produkciójaként készült, de a film megtekintése után a televízió felmondta az együttműködést, és a mai napig nem mutatta be.

E két film mellett vetítésre kerül még Vicsek Kubikusok c. kisfilmje is, amely a szocializmus által idealizált munkáseszménynek tart görbe tükröt. A szocializmus és a kommunizmus szerte a világon idealizálta a fizikai munkát. Munkaakciókat – versenyeket szerveztek. Alkotásra inspirálta a művészeket, még bankjegyen is megjelent a munkás képe. Ebben a filmben is jelen van a munkás: nézhetjük kirepedezett tenyerét és vádló tekintetét egyaránt.

Vetítés: november 4., 19.00h LIFKA Sándor Art Mozi – Szabadka