Hírek

Hosszú dal és Cérnaszálon

Hosszú dal és Cérnaszálon

2012-12-14 14:15:00
Ma este két dokumentumfilmet tekinthet meg a Medusa közönsége, a HOSSZÚ DAL-IFJÚSÁGI KULTÚRA JUGOSZLÁVIÁBAN című alkotást és Litauszky János CÉRNASZÁLON című, több díjjal is kitüntetett filmjét. Az est vendége élesz a afilm rendezője, valamint Józsa Márta, a film forgatókönyvírója is.


Rövidfilminvázió

Rövidfilminvázió

2012-12-13 11:39:00
Vigyázat a Medúza csíp!


Kancsalság ellenőrzés és stroboszkóp

Kancsalság ellenőrzés és stroboszkóp

2012-12-11 13:20:00
Gyurkovics Virág

Igazi multimédiás, nemcsak látható és hallható, hanem kőkeményen tapasztalható, átélhető, megízlelhető projektumokkal, térinstallációkkal, performansszal, kiállítással, filmvetítéssel, előadással és koktéllal nyílt meg a harmadik Medusa Filmnapok hétfő este.


Újabb fődíjat söpört be Csubrilo dokumentumfilmje

Újabb fődíjat söpört be Csubrilo dokumentumfilmje

2011-12-06 18:17:00
A Nemzetközi, Megyei Film- és Videószemlén Csenger Város Nagydíját, egyben a Fesztivál Díját Csenger Város tárgyjutalmával Csubrilo Zoltán kapta a Sok mindent ki kő bírni című filmjéért, egy család egy napjának néprajzi elemekkel tűzdelt lírai
megjelenítéséért.


Kiss Aurél Aranyszem-díjas

Kiss Aurél Aranyszem-díjas

2011-12-06 18:12:00
A vajdasági származású Kiss Aurél operatőr Aranyszem díjat kapott – A reklámfilmet a palicsi Tolnai Szabolcs rendezte, a szereplője pedig a Csantavérről elszármazott Hernyák László borász.


Paskaljević új filmje - Balázs Áron is a szereplők között

Paskaljević új filmje - Balázs Áron is a szereplők között

2011-12-06 17:53:00
Balázs Áron is játszik Goran Paskaljević Amikor megvirrad a nap című új filmjében, melynek forgatási helyszínei főleg Belgrád és Pancsova környékén lesznek; a forgatókönyvet maga a rendező írta Filip David író közreműködésével.


Fövenyóra

Fövenyóra

2011-11-12 15:50:00
Ma este 19 óra 30 perctől Tolnai Szabolcs számos hazai és külföldi díjjal kitüntetett nagyjátékfilmjét, a Fövenyórát tekintheti meg a közönség. A film cselekményének középpontjában a második világháború forgatagában eltűnt apjának emlékét és saját gyökereit kutató fiatal író, Andreas Sam áll. A múlt labirintusában bolyongva azonban a válaszok helyett csak újabbnál újabb kérdésekkel találja magát szemben. Így válik ez az önmagából kiinduló és önmagához visszatérő múltbéli utazás a különböző civilizációk és vallások közepette élő kelet-közép-európai, gyakran kisebbségi léthelyzetbe kényszerített ember életérzésének, kételyeinek, tanácstalanságának, hontalanságérzésének és állandó hazavágyásának, valakihez és valahova tartozni akarásának katalógusává. A vizuális eszközökkel újrafogalmazott Kiš-mű az újraéledő nacionalizmusok paranoiájával és az ideológiai elvakultság következményeivel szembesíti a nézőt.


Egy hét után Super 8 – könyvbemutató, vetítés, koncert és party

Egy hét után Super 8 – könyvbemutató, vetítés, koncert és party

2011-11-11 09:26:00
Elérkeztünk a MEDUSA Filmnapok zárórendezvényéig, de ne felejtsék, ennek ellenére holnap, november 12-én még megtekinthetik Tolnai Szabolcs számos hazai és külföldi díjjal kitüntetett nagyjátékfilmjét a Fövenyórát.


Leves a vásznon

Leves a vásznon

2011-11-10 12:50:00
Ma este talán kiderül ki is az a Geriub Gepleki, az a művész, akinek a neve és munkássága inspirált egy tucatnyi fiatal képzőművészt Szegeden, hogy Ágoston Lóránt, törökkanizsai festő vezetésével megalapítsák a mesterről elnevezett csoportjukat. Hogy mivel is foglalkoznak, mi a céljuk, és küldetésük? Talán kiderül a ma esti Leves című dokumentumfilmből, amelyben többek között olyan figurákat is láthatunk, akik annak idején, nagy erőfesztéseket téve, tehetségüket feltárva, mégsem kerültek be a Ki mit tud döntőjébe, és így feledésbe merültek, a nagyközönség előtt soha sem mutogathatták tudományukat. És, hogy miért leves? Kiderül az is.
A hosszú Leves előtt egy háromperces Levest is láthat a közönség, amelyet Ágoston Lóránt párizsi tartozkodása idején forgatott, megörökítve az örök pillanatot. Igen, van összefüggés a két film között.


Avantragde és underground ma este kétszer!

Avantragde és underground ma este kétszer!

2011-11-09 09:50:00
Ma este ha áttételes módon is, de a zenéé, a nyolocvanas évek vajdasági avantgárdjáé és undergroundjáé a főszerep a MEDUSÁN. Hiszen Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor Promenade című, Király Ernőről szóló portréfilmje illetve a Tudósok zenekarról szóló dokumentumfilm kerül bemutatásra, Czabán György, Kronauer Ádám és Győri Csilla rendezésében. A Dogs and drugs c. előadás premierjére való tekintettel, az alkotásokat ma kétszer is vetíteni fogjuk, 18 és 19 órától egyaránt.


Kérsz egy rövidet?

Kérsz egy rövidet?

2011-11-08 01:40:00
Ma este a rövid műfajoké a főszerep a MEDUSÁN. Könnyed és súlyos témával foglalkozó, nevettető és mélyen elgondolkodtató alkotások egyaránt vászonra kerülnek, kisjátékfilmek, animációs-, tánc és kísérleti film formájában. De lesz happy music video tragedy is Bada Dadának illetve a rendező, Tolnai Szabolcsnak köszönhetően. Többek között Antal Szilárd, Antal Attila, Kiss Aurtél, Lea Vidaković, Dragan Čukanović, Siflis Zoltán, Gvozden Đurić alkotásai kerülnek bemutatásra.


Délszláv háború(k) filmen

Délszláv háború(k) filmen

2011-11-07 02:19:00
Ma este a MEDUSÁN Cs. Nagy Sándor Az öldöklés mestere és Kiss Aurél két rövidfilmje kerül vászonra. Cs. Nagy filmje az emberi pusztítás és a háborúk értelmetlenségének felmutatásával operál. De ez így túlságosan is orvosi és lelkiismeretes kifejezés lenne ahhoz képest, amit filmjében felmutat, ahhoz a kegyetlen és értelmetelen, emberietlen és állatias attitődhöz képest, ami a háborúk, többek között a délszláv válság öldökléseinek sajátva is volt. Kiss filmjei a Jugoszláv, délszláv háborúk agyamentségeire asszociálnak, nem direkt de hatásos módon. Hiszen Virilio óta, ha nem előbbről – tudjuk milyen nehézségekbe ütközik a kegyetlenség felmutatása a vásznon. Ma este talán elmarad a jó szórakozásra való felhívás...


Fókuszban a Prizma - kísérleti és animációs dokumentumfilmek a vásznon

Fókuszban a Prizma - kísérleti és animációs dokumentumfilmek a vásznon

2011-11-06 04:46:00
Ma este a MEDUSA közönsége a sajátos és egyedi stílusban alkotó Lichter Péter kísérleti filmjeit tekintheti meg, majd ezt követően a Prizma című, budapesti, filmművészeti folyóirat válogatása kerül vászonra, magyar animációs dokumentumfilmek formájában. Az alkotásokról Orosz Anna Ida tart előadást. Ezek után pedig Jankovics Márton, Prizma szerkesztővel közösen mutatják be a folyóiratot.


A Buharov-jelenség

A Buharov-jelenség

2011-11-05 10:52:00
Ma este a MEDUSA 2 programjában a kultikus, magyarországi rendezőpáros, Igor és Ivan Buharov a Vajdasághoz is kapcsolódó filmjei kerülnek vászonra. Első ízben kerül bemutatásra Szerbiában Kormányeltörésben című filmjük, amely Domonkos István Svédországban élő, neves vajdasági költő azonos című versének, “világeposzának” adaptációja.


A ma esti program elmarad

2011-11-04 18:12:00
19:30 körül mécsest gyújtunk a ma tragikusan, filmezés közben elhunyt Király Attila és Goran Nimčević emlékére, a baleset helyszinén, a Nagypostánál, az Ivan Goran Kovacic iskola előtt. Emléküket megőrizzük, nyugodjanak békében.


Fajkutyák ideje – betiltott filmek a vásznon

Fajkutyák ideje – betiltott filmek a vásznon

2011-11-04 10:01:00
Ma este a MEDUSÁN vászonra kerül a méltán legendás rendező, Vicsek Károly két olyan alkotása is, amelyeket a korabeli cenzúra enyhén szólva kicsinált. A vetítések után a Filmnapok vendége lesz a rendező, akit Antal Attila faggat majd a korabeli cenzúra tekervényes útvesztőiről, illetve bemutatásra kerül az idén napvilágot látott Fajkutyák ideje című Vicsek Károly munkásságát tárgyaló könyv és multimediális kötet. Az est vendége lesz Sarita Matijević rendező, a kötet szerkesztője is.