Hírek

Fókuszban a Prizma - kísérleti és animációs dokumentumfilmek a vásznon

Fókuszban a Prizma - kísérleti és animációs dokumentumfilmek a vásznon

2011-11-06 04:46:00
Ma este a MEDUSA közönsége a sajátos és egyedi stílusban alkotó Lichter Péter kísérleti filmjeit tekintheti meg, majd ezt követően a Prizma című, budapesti, filmművészeti folyóirat válogatása kerül vászonra, magyar animációs dokumentumfilmek formájában. Az alkotásokról Orosz Anna Ida tart előadást. Ezek után pedig Jankovics Márton, Prizma szerkesztővel közösen mutatják be a folyóiratot.
Lichter Kazetta c. alkotása néhány napja nyerte el az 58. Országos Függetlenfilm fesztivál fődíját, amely a lausanne-i Obló Film Festival-on is elnyerte a fődíjat. Light-sleep (Félálom) című kísérleti rövidfilmjét nemrég nagy sikerrel vetítették New Yorkban, a The Kitchen nevű kortárs művészeti központban.
A Prizma folyóirat válogatásában bemutatásra kerülő animációs dokumentumfilm válogatás az elmúlt bő negyven évből szemezget. Szoboszlay Péter, Orosz István, Felméri Cecília, Patrovits Tamás vagy Ágói Krisztina animációs dokumentumfilmje valamilyen dokumentumértékű köznapi elemből kiindulva kívánja az adott korszak vagy társadalmi helyzet egyszerre konkrét és elvont, mikro- és makroszintű leképzését adni, legyen szó a szocializmus mindenhová beszivárgó szűk levegőjéről, a pesti városi élet sokszínű monotóniájáról, a téeszesített vidék torz milőjéről, vagy akár a magyar történelmi emlékezet feloldhatatlan kuszaságáról.

Vetítés és boncolás: november 6., 19.30h, LIFKA Sándor Art Mozi - Szabadka